Yeni marka ismi yaratmak oldukça meşakkatli bir süreç gerektirmektedir. Dahası yıllara varan milyonlarca marka tescil ve tescilsiz kullanımlar nedeniyle şimdi çok daha zor bir süreç gerektirmektedir.

Zonguldak Patent marka isimlendirme uzmanlarınca hazırlanan, hem alan adı hem de marka ismini bulmanıza yardımcı olacak marka ismi bulma başlıklı yazımızı, şirket ve firma unvanları bulmaya yarayacak firma isimleri ve şirket isimleri başlıklı yazılarımızı, isimlerinin marka hukuku bakımından haklarının incelendiği  isim hakkı alma başlıklı yazımızı ve bu isimleri sorgulama ve araştırma yapabileceğiniz isim tescil sorgulama başlıklı yazılarımızı incelemenizi öneriyoruz.

Geçmişte marka ismi yaratma çok daha kolaydı. Kurucu isimleri veya bunların baş harfleri ve/veya hecelerinden çok kolay marka oluşturmak mümkündü.

Oysa günümüzde marka yaratmak uzmanlık alanına dönüşmüş durumdadır. Harfleri veya hecelerin dizilimi, akılda kalıcı olması ve kolay telaffuz ve başka dillerde anlamları dahil bir çok yeni kriterin gözetilmesi gerekmektedir.  

MARKA İSMİ YARATMA | ZONGULDAK PATENT

marka ismi yaratmak-zonguldak patent
marka ismi yaratmak-zonguldak patent

Marka ismi yaratma belli kuralları içerisinde gerçekleşmektedir. Zonguldak Patent yeni marka ismi yaratmada aşağıda yazılı kuralları ve bunların maksimum gerekliliklerini yerine getiren yeni marka isimlerini oluşturmaktadır.

Ayrıca “marka şehir izmir” proje kapsamında İzmir ve değerleriyle özdeşleşen yeni marka isimlerinin de mümkün mertebe marka ismi yaratma kuralları çerçevesinde oluşturmaktadır.

Yeni Marka ismi Yaratma Kuralları

 Yeni marka ismi yaratmak için belirgin kurallara uyun olması ve bu kurallar çerçevesinde konumlandırma yapılması gerekmektedir.

Marka Yayılma Kuralı

Aynı marka isminin farklı ürün ve hizmetlerde de olsa çok fazla kullanılması halinde markanın ayır edici gücü zayıflatılacağından güçlü marka algısı yaratmayabilir.

Marka Daralma Kuralı

Aynı marka isminin aynı ürün grupları içinde bile olsa çok fazla ürün veya hizmetlerde kullanılması markanın gücünü zayıflatacağından mümkün mertebe kullanılacak ürün ve ürün gruplrı daraltılmalıdır.

Marka Tanıtım Kuralı

Marka hakkında sizin değil de nihai tüketicilerin söyledikleri çok daha önemli olduğundan mutlaka yeni marka için tanıtım yapılmalıdır.

Marka Reklam Kuralı

Bir markanın yaşaması için reklam bütçesi olmalıdır. Reklam yatırımları rakiplerinizden ayrışmanızı sağlar.

Marka Kelime Kuralı

Markanız tüketici zihninde önemli bir değerle yer edinmelidir. “mercedes” markası tüketici zihninde statü olarak yer edinmiştir. “Mercedes” özelliklerinde araç üretilebilir ama tüküteci zihninde yer edinen “statü” olarak yer edinmek çok da kolay olmayacaktır.

Marka Referans Kuralı

Bir markanın başarısı için temel unsur otantiklik iddiasıdır.

Marka Kalite Kuralı

Elbetteki kalite çok önemlidir ama tek başına marka yaratamaz.

Marka Kategori Kuralı

Büyük, güçlü, lider marka, markayı değil kategoriyi geliştirmeye çalışır.

Marka İsim Kuralı

Bir marka uzun vadede bir isimden başka bir şey değildir.

Marka Genişleme Kuralı

Bir markaya zarar vermenin en önemli yolu, her şeye aynı marka ismini koymaktır.

Marka Arkadaşlık Kuralı

Tanınmış, şöhretli marka bir kategori yaratmak için diğer markaları da davet etmelidir.  

Marka Jenerik Kuralı

Bir jenerik marka ismi, ayırt edici üçünün düşük olması nedeniyle baştan başarısız olmayı kabul etmek anlamına gelir.

Marka Şirket Kuralı

Marka ile şirketlerin tüzel kişiliklerinde ayırmak gerekir. Marka isimleri daima şirket isminden önce gelmelidir.

YARATICI MARKA İSİMLERİ | ZONGULDAK PATENT

yaratıcı marka isimleri-zonguldak patent
yaratıcı marka isimleri-zonguldak patent

Yaratıcı marka isimleri oluşturma aşamaları özet olarak;

Öncelikle marka ismini taşıyacak mal ve hizmetlerin niteliklerini, en önemlisi şimdi ve gelecekte hedeflenen kitle ve coğrafi alanlarının belirlenmesi gerekir.Markanız bugün olmasa bile gelecekte uluslararası bir piyasa hedefleniyorsa mutlaka farklı dillerdeki anlamlarının incelenmesi, kolay telaffuz edilmesi ve akılda kalıcı olması ve marka isminde Türkçe karakterlerinin olup olmadığı belirlenmelidir. 

Bu genel belirlemelerinden sonra, 

• Mal ve hizmetin niteliklerine güçlü vurgu yapan marka isimleri, (örneğin “e-emlak” markası)

• Anlamlı veya anlamsız güçlü ayırt edici niteliklere sahip marka isimleri (örneğin Google)

• Coğrafi yer adları ve neviden oluşan marka isimleri ( Örneğin “ Zonguldak Patent” markası)

• Kurucu ad, soy ad veya bunların hecelerinden oluşan  (Örneğin “Koç” veya “SA” (Sabancı) markaları,

• Türetme Markaları (Örneğin ilaçların etken maddelerinden veya hecelerin türetilmiş markalar)

Marka stratejinizi belirledikten sonra da  isimlendirme aşamasına geçebilirsiniz.Hem marka oluşturma aşamasında hem de sonrasında mutlaka konusunda uzman marka ve patent vekillerinden markanın tescil kriterlere öncelikle uygunluğu ve sonrasında mutlaka tescil edilmesini öneriyoruz.

Zonguldak Patent jenerik, ayırt edici gücü düşük ve/veya ürün ve hizmetlerinin niteliklerini bildirir isimler olduğu gibi marka tescil başvurusu yapıldığında reddedilecek olmasına karşı bu vb. tek veya bileşke marka isimlerine tescil kriterleri kazandırmasının yanı sıra, yaratıcı fikirlerle ayırt edicilik kazandırılarak aynı ifadeyi kullanana üçüncü şahıs ve firmalara üstünlük kurmanızı sağlayacak yaratıcı projeler geliştirmektedir.

Gerçekten de marka oluşturmanın en meşakkatli aşaması,  belirlediğiniz marka isminin aynı veya benzerinin veya iltibas tehlikesi yaratacak önceden tescilli markaların olup olmadığının araştırma sürecidir. Çok beğendiğiniz ismin bir başkası adına tescilli olmasının sonradan fark edilmesi halinde ciddi maddi ve manevi kayıplar yaşanabilir.

Dahası  yılda 120 bir civarı marka başvurusu yapıldığı gözetildiğinde tescilsiz bir kelime bulmak da oldukça güçleşmiş durumdadır. Yani marka yaratmak hiç de kolay bir süreç olmadığını bu araştırma sürecinde görülmektedir. Uzun Marka  ve pazarlama stratejilerinize çok uygun bir isim bulsanız bile bunun başkaları adına tescilli olması halinde yeni baştan marka yaratma sürecine başlamanız gerekmektedir.Onun için, marka yaratma artık uzmanlık gerektirmektedir. Bunun  hem pazarlama tarafı hem de hukuki boyutu oldukça karmaşık ve çözülmesi veya bir sorun yaşanmaması için konusunda bilgili ve deneyimli uzman şahsı veya firmalardan destek alınması gerekmektedir.

FİRMA VE ŞİRKET İSMİ YARATMAK | ZONGULDAK PATENT

firma ve şiket ismi yaratmak-zonguldak patent
firma ve şiket ismi yaratmak-zonguldak patent

Şirket ismi yaratma sürecinin en önemlisi aşaması ismin hem Ticaret Unvanı hem de marka olarak kullanılıp kullanılmayacağına karar verilmesi gerekir.

Şirket isimlerinin yani Ticaret Unvanının hem unvan hem de marka olarak kullanmanın kimi avantajları olduğu gibi dezavantajları da olabilir. Örneğin her ikisinin de aynı olması halinde bir şekilde markanın itibarının zedelenmesi nedeniyle marka ismini değiştirmek zorunda kalındığında şirketin unvanınında değişmesi de gerekecektir.

Her ne kadar maliyetli olsa da marka ismini değiştirmek daha kolay ve daha az maliyetle atlatılabilir. Ancak unvan değişmesi halinde, alıcı ve satılar nezdinde itibar kaybı, ticari şüpheler, resmi kurumlar ve özel sektörle yapılmış anlaşmalar, sözleşmeler vs. bir çok unsurunun da değişmesi hem maliyetli hem de oldukça emek ve zaman kaybına sebep verebilir.

Marka Şehir İzmir Proje kapsamında daha çok marka tescilin yapılması için oldukça İNDİRİM yaptığımız hizmet ücretlerini ve toplam marka tescil maliyetlerini  ve anında koruma ve tescil olanağı sunan Online Marka Tescil sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Zonguldak Patent olarak, şirket isimleri ile marka isimlerinin farklı olmasını önermekteyiz. Hele hele internetin çok yaygın olması nedeniyle istenmeyen bir itibar kaybının telafisi oldukça güç olabilir.

Şahıs Firma isimleri ile marka isminin aynı olması, şirket isimlerine nazaran daha avantajlıdır. Şahıs işletmeleri, tüm resmi ve özel kurumlarda kendi adlarına göre işlem gördüklerinden, bir şekilde risk ortaya çıktığı zaman telafisi ve bu değişiklikleri yerine getirmesi çok daha süre, emek ve maliyetli olacaktır.

Zonguldak Patent olarak Firma ismi ve markanın aynı olması pazarlama aksiyonlarında oldukça avantaj sağlayacağı görüşünde olduğumuzdan aynı olmasını öneriyoruz.

Tek Sınıflı Marka Başvuru Ücreti

Orijinal fiyat: ₺7.000,00.Şu andaki fiyat: ₺2.854,17.

Marka Tescil Yenileme Ücreti

Orijinal fiyat: ₺11.500,00.Şu andaki fiyat: ₺5.470,83.

Marka Devir Ücreti

Orijinal fiyat: ₺11.000,00.Şu andaki fiyat: ₺4.858,33.

Marka İtiraza Karşı Görüş Ücreti

Orijinal fiyat: ₺5.000,00.Şu andaki fiyat: ₺3.500,00.

Bir yanıt yazın